top of page
  • Foto van schrijverSalomons Groep Admin

Slim gebruiken van restwarmte: project vergister

We zijn bezig met veel mooie projecten door heel Nederland (en ook buiten de landsgrenzen). Elk project is weer anders en uniek, met z'n eigen succesfactoren en uitdagingen. Bijvoorbeeld dit project in van melkveebedrijf maatschap Bom-Wessels uit Emmercompascuum. Lees verder onder de foto's.



Wat

We hebben bij dit bedrijf een droogvloer gelegd met PE buizen tussen de klinkers. Zo kan Bom-Wessels op de vloer digestaat (restproduct van de vergister) drogen en willen ze ook gras gaan proberen te drogen op dezelfde vloer. Dit project is uniek omdat de verwarmde lucht die door de buizen gaat afkomstig is van de monovergister die op het bedrijf staat.

Wie

Salomons Techniek, Rope Solutions en Electro Technisch Buro Gert van de Beek

Waar

Emmercompascuum

Waarom

Bom-Wessels zocht naar een systeem waarbij hij de al warme lucht afkomstig uit de monovergister slim kon hergebruiken voor het drogen van de digestaat (ingedikte fractie) of gras. Dit om hun ambitie van duurzame melkproductie ook op deze manier waar te maken. Enerzijds kozen zij voor ons droogsysteem om zo op een zo’n duurzame en optimale manier te kunnen drogen. Anderzijds om aanspraak te maken op de SDE-subsidie (subsidie groene stroom) die je kunt gebruiken wanneer je restwarmte afkomstig uit de monovergister ook weer slim gebruikt.


Aanpak

Ons droogsysteem kan restwarmte afkomstig uit de vergister goed hergebruiken. Daarom was Bom-Wessels bij Salomons Techniek aan het juiste adres. Door warme lucht boven de koelers van de monovergisters af te zuigen, wordt deze warme lucht door een gecontroleerd proces rechtstreeks in de beluchtingsvloer gebracht. Hierdoor droogt het product niet alleen door het composteerproces, maar helpt ook de input temperatuur van ongeveer 50 graden een hoop. Omdat we te maken hebben met twee processen (temperatuur van de digestaat op de vloer) en de temperatuur van de lucht die binnenkomt uit de monovergister, bouwden we ook twee regelingen. De ene regeling monitort de temperatuur van het product op de vloer en stuurt aan op een optimale temperatuur in het digestaat. De andere regeling bewaakt de ingangstemperatuur bij de ventilators. Zo wordt een constante input temperatuur geregeld door lamellen op de koelers van de vergister.


Resultaat

  • Restwarmte gaat niet verloren maar wordt gebruikt voor het drogen van digestaat en gras.

  • Het gebruiken van warme aanvoerlucht versnelt en optimaliseert het droogproces. Win-win!

  • Een duurzamere manier van bedrijfsvoering door ook het restproduct digestaat weer bruikbaar te maken door droging. Een optimaal basisproduct vol mineralen voor de verwerkende industrie.

  • Financiële voordelen zoals de SDE-subsidie, minder tonnen afvoer en een optimaal product waar de verwerkende industrie meer voor betaalt.

Contact

Meer weten? Zoek contact!


bottom of page