top of page
  • Foto van schrijverSalomons Groep Admin

“We wilden de mestafvoerkosten verlagen, minder transportbewegingen en laadtijd op het erf…”

Bijgewerkt op: 17 feb. 2021


“Voorheen hadden we zonder nadroging zo’n 1200 ton mest per jaar. Dat is nu nog geen 800 ton. Wat een verschil”, deelt Gert-Jan Lagerweij over het mestdrogingssysteem in zijn loods. Als eigenaar van Lagerweij Eieren uit de Betuwe huisvest hij in twee stallen 60.000 leghennen voor de scharreleieren. Hij maakt gebruik van het mestdroogsysteem, aangevuld met mesttransportbanden en de mestverdeler van Salomons Techniek. Gert-Jan vertelt over zijn ervaring met mestdrogen op zijn locatie.


Mestdrogen voorheen

Gert-Jan: “Voorheen droogden we mest in de bewaarloods met behulp van een verreiker waarmee we elke drie weken de hoop omzetten om de broei er in te krijgen. Dat vergde veel tijd en we hadden steeds een vuile machine. Dat moet anders kunnen dachten we. Daarnaast krijg je in de winter veel minder de broei in de hoop. De mest bleef natter en zwaarder. We merkten zodoende dat mest afvoeren in de winter duurder was dan in de zomermaanden. We wilden de mestafvoerkosten verlagen, minder transportbewegingen en laadtijd op het erf. Daarom gingen we op zoek naar alternatieven en via social media kwamen we de mestdrooginstallatie van Salomons op het spoor.”


Het mestdroogsysteem van Salomons

Gert-Jan: “We hebben nu een mestdroogsysteem bestaande uit buizen over de vloer. De mestaanvoerbanden in de stallen zijn ook via Salomons geleverd. Daarnaast hebben we een automatisch rijdende mestverdeler die de mest egaal over de droogvloer verspreidt. Wat voor mij een belangrijke eis was, was dat ik het broeiproces kon inzien via mijn mobiel. Dat bood Salomons. Nu kan ik door het modulio-systeem van Salomons zelf het proces volgen, bewaken en ingrijpen wanneer ik dat nodig vind.”


“Voorheen droogden we mest in de bewaarloods met behulp van een verreiker waarmee we elke drie weken de hoop omzetten om de broei er in te krijgen.”


Ervaring met het mestdroogsysteem

Gert-Jan: “Voorheen hadden we zonder nadroging zo’n 1200 ton mest per jaar. Dat is nu nog geen 800 ton. Wat een verschil! We hebben de buizen over de vloer inmiddels vol gestraat met klinkers zodat we nu gemakkelijk over de vloer kunnen rijden en niet meer met de verreiker de buizen uit de hoop hoeven trekken. Dat werkt perfect! Als de loods vier keer per jaar leeg is, maken we met de schroevendraaier de beluchting gaatjes weer goed open en dan kunnen we er weer tegen aan. Nu plan ik eens per drie maanden op één dag vijf vrachtauto’s vol en dan zijn wij weer van de mest af. Dat werkt plezierig! Omdat onze mestkosten per jaar nu nog maar een fractie zijn van voorheen is het een investering die je snel terugverdient en lang meegaat. We waren enthousiast over zonnepanelen met een terugverdientijd van zes tot tien jaar, terwijl je dit binnen twee jaar terugverdient! Daarnaast is het een stuk minder arbeidsintensief dus levert het ook een arbeidsbesparing op.”


“Omdat onze mestkosten per jaar nu nog maar een fractie zijn van voorheen is het een investering die je binnen twee jaar terugverdient en lang meegaat.”

Ervaring met Salomons

Gert-Jan: “Ik vind het fijn samenwerken met Salomons. Afspraken worden nagekomen, er wordt actief meegedacht om op een praktische manier de installatie efficiënt te laten draaien. Klaasjan is betrouwbaar, communiceert helder en denkt open en positief mee om de zaak zo goed mogelijk te laten draaien.”

“Klaasjan is betrouwbaar, communiceert helder en denkt open en positief mee…”

Meer weten?

Lees hier de andere verhalen van (pluim)veehouders over hun mestdrogingssysteem. Wil je meer weten over wat jij kunt besparen? Doe dan hier de mestscan. Wil je dat we eens met je meedenken? Zoek dan contact. We helpen je graag: 0321 331948 of info@salomons-dronten.nl.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page