top of page
Foto van schrijverSalomons Groep Admin

“In de winter kwam de mest zowat de loods uitdrijven”

Bijgewerkt op: 17 feb. 2021

“De mestdrooginstallatie is zo overzichtelijk en simpel”, vertelt Johan van de Kolk enthousiast over het mestdrogingssysteem in zijn loods. Als bedrijfsleider van een locatie van Het Anker in Dodewaard huisvest hij 167.000 leghennen voor de eieren. Het Anker bestaat naast de broederij uit meerdere locaties met opfokkippen en leghennen waarvan drie, waaronder de locatie die Johan leidt, gebruik maken van het mestdrogingssysteem van Salomons Techniek. Johan vertelt over de ervaring met mestdrogen op zijn locatie.


De mest-droogsituatie voorheen

Johan: “In de winter kwam de mest zowat de loods uitdrijven. De natte mest was zwaar en daardoor de afvoerkosten hoog. Er waren elke negen weken 27 vrachten nodig om alles goed afgevoerd te krijgen! Ook nam de afzetmarkt sterk af. We hadden wel deels warmtewisselaars maar dat maakte de mest onvoldoende droog. Een droogtunnel, wat ook een oplossing is, was te prijzig.” Het Anker zocht naar een simpeler en prijstechnisch aantrekkelijker systeem.

“Een droogtunnel, wat ook een oplossing is, was te prijzig.”

Ontstaan vanuit eigen ervaring

Klaasjan Salomons van Salomons Agro verhandelde voor Het Anker al de mest vanuit de handelstak van de Salomons Groep. Johan: “Omdat Klaasjan zelf ook leghennen heeft, had hij een systeem bedacht voor het drogen van zijn eigen kippenmest. Omdat de resultaten goed waren, bij hem zelf en andere bedrijven, had Het Anker ook wel oren naar dit systeem.”

Drogingsysteem

"Inmiddels hebben we een loods van 25 x 35 meter breed voorzien van een mestdrogingsinstallatie. Deze installatie is heel overzichtelijk. Er liggen 18 buizen over de vloer die lucht in de mest blazen. De vijf stallen zijn voorzien van meerdere stellingen met daarop twee transportbanden. Deze transportbanden draaien we twee keer in de week af. De transportbanden komen uit op een dwarsband uit die de mest naar de mestschuur brengt. De mestverspreider zorgt voor een goede, gelijkmatige laag in de loods zodat de mest zo goed mogelijk droogt. De zuurstof en bacteriën doen verder het werk. De cijfermatige gegevens over de mest zijn door de automatisering op afstand inzichtelijk zodat de directie waar nodig is kan bijsturen.”

“Er liggen 18 buizen over de vloer die lucht in de mest blazen. De mestverspreider zorg voor een goede, gelijkmatige laag in de loods zodat de mest zo goed mogelijk droogt.”

Weinig onderhoud mestdroogsysteem

“Wanneer de vrachtwagen komt lossen, hoeven we alleen de 18 buizen uit de mest te trekken. Daar zijn we maximaal een half uur mee bezig. Wanneer nodig blazen of spuiten we de ventilatiegaatjes schoon. Daarna kunnen de buizen weer op hun plek. Naast die werkzaamheden vraagt het drogingsysteem haast geen onderhoud.” Bekijk hier de verschillende buizensystemen.

Resultaat mestdrogen

“Het mestdrogingssysteem zorgt voor 40% minder tonnen mest dan voorheen. Een kostenbesparing van gemiddeld 10 tot 15 euro per ton!”

Ervaring met Salomons

“Het is schitterend met die man! Klaasjan is rustig en aardig, goed bereikbaar en kan altijd wel even overleggen. Als er problemen zijn maakt hij het gelijk voor elkaar. Wat hij zegt komt hij na en lost wanneer nodig de dingen snel en in overleg op. Hij denkt oplossingsgericht mee. In het begin zagen we bijvoorbeeld dat de bovenste twee meter van onze mest niet goed droogde. Dan dacht hij snel mee in een praktische oplossing; twee extra buizen om die bovenste helft ook droog te krijgen. Het gaf gelijk het gewenste resultaat!”

“Het is schitterend met die man!”

Meer weten?

Wil je meer weten over wat jij kunt besparen? Doe dan hier de mestscan. Wil je dat we eens met je meedenken? Zoek dan contact. We helpen je graag!


Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page