top of page
  • Foto van schrijverSalomons Groep Admin

Salomons goes Ghana: werkbezoek-update

Bijgewerkt op: 1 dec. 2021

Een paar maanden geleden vertelden we over ons project in Ghana, Salomons Poultry Farms, waarmee we een Ghanese locatie van Salomons Pluimveebedrijven openen. Zie dit en dit artikel. Drie weken geleden zijn Klaasjan en collega Suus teruggekomen van een werkbezoek bij de locatie in Ghana. Tijd voor een update!

Status project

We staan op het punt om op de locatie te beginnen met de bouw van de stal. In het kader daarvan hadden we veel afspraken met o.a. de aannemer, leveranciers en andere betrokken bedrijven.

Voer en kuikens

Net als in Nederland, worden ook de voerprijzen in Ghana hoger. We hadden een productief overleg met Hugo Visscher, projectmanager van een voerfabriek in Ghana. Een voordeel kan zijn als we tijdens de maisoogst in een keer een grote voorraad kunnen inkopen omdat de prijzen dan significant lager zijn. Maar opslag van deze mais en de voorfinanciering van 200 ton mais (30.000 euro) zijn hierin nog wel hordes om te nemen. Ook Han Booijnk van Kuipers Breeders voor het leveren van de eendagskuikens en het leveren van Jansen Equipment zat bij dit overleg.


Tekst gaat verder na de foto


Vaccinaties

We hebben ook een overleg gehad met de toeleverancier van de vaccinaties voor de kippen. Hij had een mooi entschema dat ze in Ghana gebruiken voor het vaccineren van de leghennen. De uitdaging wordt om de vaccinaties goed en gekoeld getransporteerd naar het noorden van Ghana te krijgen. Dit is een punt van aandacht voor de komende periode.

Aannemer

Als het gaat om bouwen is de Ghanese werkwijze 180 graden anders dan een Nederlandse werkwijze. Nu is met onze Ghanese locatiemanager Emmanuel en de aannemer afgesproken dat de aannemer per etappe in het bouwproject contant wordt betaald door Emmanuel. Dit om zo betaling en vooruitgang goed te kunnen beheersen.

Bouw

Fundatie

Tijdens een meting op het perceel in Ghana kwam we erachter dat het perceel 1% afloopt, wat in de stallengte een hoogteverschil van 1,5 meter betekent. De extra kosten die dit met zich meebrengt hadden we niet begroot. Met de aannemer is nu afgesproken om de stal aan de voorkant 50 cm de grond in te laten gaan en aan de achterkant 100 cm boven de grond te plaatsen. Na het plaatsen van de fundatiebalk wordt de loze ruimte opgevuld met gravel.

Dak en zijwanden

De ramen van de zijwanden van de stal voorzien we van gaas. Elke 25 cm lassen we een verticale staander om de ramen zo diefstal-proof te laten zijn. De dakcontructeur zal als de wanden er staan ter plekke de dakspanten aan elkaar lassen. Een horizontale tredbalk over de hele breedte van de stal verdeelt de krachten op de wanden. Op een-derde en twee-derde maken we nog extra kolommen zodat de nestrij en beun hier goed tussen passen. De horizontale balk gebruiken voor verlichting, voer en water.


Tekst gaat verder na de foto


Openen rekening

Na twee maanden is het eindelijk gelukt, zelfs na overleg met de manager van de Ghanese Fidelity bank, onze Ghanese bankrekening te openen én deze via internetbankieren te beheren.

Grond in ons bezit

Inmiddels is de grond van onze Ghanese locatie officieel in ons bezit. Hiervoor moesten we naar een lokale chief, een soort stamhoofd (zie foto's) om goedkeuring vragen. De chief is blij dat er een ondernemer in zijn gebied een onderneming start. Onze Ghanese manager Emmanuel zal op de locatie een woning bouwen om te gaan wonen.

Financiering

De bouwkosten blijken, door aanpassingen in het concept, hogere kosten door de aannemer en de tegenvaller van 1% hoogteverschil in het perceel, 100.000 euro hoger uit te vallen dan begroot. De stal biedt straks ruimte aan 11.000 kippen in plaats van 10.000 dus ook de opfokkosten vallen hoger uit dan begroot.

Extra geldverstrekkers gezocht

Omdat we graag een bepaalde evenredigheid houden in het verstrekken van leningen of kapitaal zijn we weer op zoek naar personen of bedrijven die tegen 5% rente geld aan de Salomons Groep willen lenen om het laatste gedeelte van het financieringsbedrag bij elkaar te krijgen. Meer weten over de lening en voorwaarden? Lees hier meer.

Collega’s gezocht voor werkbezoeken

Het voornemen is dat minimaal één keer per kwartaal er een werkbezoek vanuit Nederland naar de locatie in Ghana plaatsvindt. Zeker zodra het bedrijf in productie is zijn we op zoek naar collega pluimveehouders of mensen uit de periferie die het leuk vinden zo’n werkbezoek van een week te doen. Het idee is dat je je kennis en expertise deelt met de collega’s en mensen daar. Naast een onwijs leuke ervaring bieden we je hier, in overleg, een passende vergoeding voor.

Meer info?

Lees hieronder onze vorige verslagen van onze bezoeken aan Ghana terug. Meer weten of wil je iets delen? Zoek contact.

146 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page