top of page
  • Foto van schrijverSalomons Groep Admin

Salomons goes Ghana: Salomons Poultry Farms

Bijgewerkt op: 1 dec. 2021

Onlangs is Klaasjan Salomons in Ghana geweest. Al langer is Klaasjan in Ghana betrokken bij projecten om boeren te helpen een pluimveebedrijf te managen via Farming4food. Het idee is nu om een Ghanese locatie van Salomons Groep Dronten te openen. Dit om werkgelegenheid te creëren, Ghanese pluimveehouders op te leiden en een ontwikkel- en efficiëntieslag te maken als het gaat om de productie van eieren in Ghana. 30% van de omzet wordt lokaal weer geïnvesteerd in communitybuiling en ontwikkeling.


Reis

Klaasjan: “Het doel van de trip was om formeel het bedrijf op te richten en in te schrijven bij de Ghanese KVK. Dat gaat wat anders dan in Nederland omdat alles in Ghana nog op papier wordt ingevuld. Ruim 30 formulieren en 48 uur verder was Salomons Poultry Frams Ltd een feit. Daarnaast hebben we een Ghanese bankrekening geopend om zo in de toekomst de geldstromen via de Ghanese bank te verwerken. Vervolgens zijn we (samen met broer Luuk Salomons) naar ‘het projectsite’ in het noorden van Ghana gegaan om zaken na te meten en te controleren op de plek waar dit nieuwe bedrijf moet komen. De grond rondom het bedrijf, 0,7 HA, is inmiddels ook overgeschreven op onze naam. Hier kunnen we in de toekomst ongeveer 20.000 legkippen houden.”


Tekst gaat verder onder de foto


Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Klaasjan heeft een hart voor Ghana. De cultuur, mensen daar, de warme temperaturen en de bezoeken aan de projecten van stichting Farming4food, maakt dat hij daar graag en regelmatig komt. Wel merkte Klaasjan dat er met de stichting Farming4food moeilijk continuïteit in de ontwikkeling van eierproductie te krijgen was. Klaasjan: “Ik denk dat door de bedrijfsvoering meer zakelijker te benaderen (uit de ‘stichtingsfeer’ te halen) het heel goed mogelijk is om een goede opbrengst eieren te kunnen halen én meer dieren te kunnen houden. De eierprijzen zijn daar namelijk ongeveer 40% hoger dan hier in Nederland.

Het idee is dat een Ghanese collega leiding krijgt over de locatie daar en lokale mensen werken in het bedrijf. De eieren kunnen lokaal worden verkocht. Ongeveer 30% van de winst wordt geïnvesteerd in lokaal opleiden van nieuwe agrarisch ondernemers en in de community. Denk bijvoorbeeld aan begeleiden van boeren in de teelt van mais en het financieel ondersteunen van scholen en kinderopvangtehuizen.”

Investeerders

Voor dit project is uiteraard ook geld nodig. Al een aantal ondernemers investeren (tegen een goede rente) inmiddels in dit project. Wil jij nu ook op een mooie en verantwoordelijk manier je steentje bijdragen aan het ontwikkelen van de foodsector in Ghana? We zoeken nog meer investeerders, dus neem dan snel contact op!

Meer weten?

Wil je meer weten of betrokken raken bij dit project? Zoek dan contact. Via deze nieuwsbrieven en onze social media kanalen houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Comments


bottom of page