top of page
  • Foto van schrijverSalomons Groep Admin

Project Ghana: kuikens, voer, noodstroom en mooie middag met onze Ghanese dealers

Bijgewerkt op: 23 dec. 2022

Wat zijn we al een eind met Salomons Poultry Farms in Ghana. Half december is Klaasjan weer in Ghana geweest voor tal van werkzaamheden. In dit artikel meer over de meest recente ontwikkelingen.


Van kuiken tot hen

De kippenstal in Ghana is in oktober vol gekomen met ruim 11.000 jonge kuikentjes. Het verschil met Nederland is dat wij daar de kippen zelf moeten opfokken tot leghen. De kuikens doen het goed en groeien hard. We hopen dat in februari de eerste eitjes worden gelegd.


Noodstroom

De stabiliteit van het stroomnetwerk in Ghana laat nog wel eens te wensen over. Daarom hebben we een noodstroom aggregaat aangesloten. Een dankbare klus, want tien minuten nadat het aggregaat aangesloten was viel de stroom uit en hadden we gelijk profijt van ons werk.


Tekst gaat verder na de foto's.


Voersysteem verbeteren

Tijdens het bezoek hebben we het voersysteem verder gefinetuned en afgesteld. Omdat we niet maandelijks in Ghana zijn en we wel op afstand het reilen en zeilen willen monitoren is een goede organisatie van alle techniek, financiën en informatie erg belangrijk. En een uitdaging omdat ze in Ghana niet gewend zijn om de boel op een ‘Nederlandse’ manier vast te leggen. De wil is er zeker, dus we komen er wel.


Middag met onze dealers

We organiseerden een mooie open middag, waarvoor we alle dealers van de eieren hadden uitgenodigd. We lieten de ondernemers (meestal vrouwen met hun kinderen) zien waar de eieren vandaan gaan komen. Ook wilden we de dealers overhalen hun betalingen via mobile money te doen. De bankmanager was aanwezig om hun het systeem uit te leggen. Al met al een vruchtbare middag!


Uitdagingen in de markt

Afgelopen maanden waren er even wat zorgen rondom de koers van de Ghanese cedi (munteenheid van Ghana). Deze was in zes weken tijd bijna verdubbeld. Hoge koersen zorgen voor grote stijgingen van voerkosten. Maar ook moeilijkheden bij de verkoop van eieren omdat dan alles voor de Ghanese bevolking duurder wordt. Nu, op het moment van schrijven, is de koers gelukkig alweer een stuk gezakt.


Tekst gaat verder na foto's.


Nieuwe plannen

In het voorjaar van 2023 zijn we van plan weer naar Ghana te gaan. Dan willen we ons met name focussen op de ruimte om de boerderij en dat meer aan kant krijgen. Ook gaan we dan bezig met een betere afrastering van het perceel om ongewenste bezoeken te voorkomen en de hygiëne naar een hoger niveau te krijgen.


Volg de ontwikkelingen online

Via onze nieuwsbrieven maar ook op onze social mediakanalen delen we regelmatig updates van alle ontwikkelingen in Ghana. Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn.

332 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page