top of page
  • Foto van schrijverSalomons Groep Admin

Nieuw: app om mestbanden aan te sturen

We houden van innovatie. Voor onszelf maar ook om jou als mede agrarisch ondernemer te inspireren en kennis te delen. Onlangs hebben we met  Rope Solutions een processor ontwikkeld waarmee we gemakkelijk het proces van mest afdraaien kunnen automatiseren. Met de nieuw ontwikkelde mestbanden-app sturen we vanaf nu dit proces aan.


Aanleiding

Omdat een aantal schakelkasten van het mest afdraaien aan vervangen toe was (i.v.m. brandveiligheid maar ook logica en continuïteit) hebben op onze hoofdlocatie de gehele aansturing van de mestbanden vernieuwd.

Oplossing

Samen met Robert Salomons van Rope Solutions ontwikkelden we een processor die we op eenvoudige wijze kunnen instellen om zo het proces van mest afdraaien te automatiseren. Met de nieuwe mestbanden-app sturen we de processor aan en kunnen we invloed uitoefenen op de draaitijden per stal en de slipbeveiliging.


Tekst gaat verder na de foto's


Voordelen innovatie

Het automatiseren en digitaal kunnen aansturen van het proces middels een app heeft als voordelen:


1. Betere kwaliteit mestaanvoer in mestloods

Onze ene stal heeft drogere mest op de band dan de andere stal. Daarom kiezen we voor het gemengd afdraaien van de mest uit beide stallen, zodat je betere mix en hogere diversiteit mest in de mestloods hebt liggen. Dat zorgt voor een hogere kwaliteit gedroogde mest.

2. Minder vliegen door betere dosering in afvoer

We streven er nu naar om binnen drie dagen de oudste mest uit de stal te hebben afgevoerd. Dit scheelt vliegen in de zomer. Daarom draaien we nu elke dag een gedeelte af, minimaal 30% van de stallengte. Zo heb je elke dag dezelfde hoeveelheid mest die over de banden wordt afgevoerd. Dus meer continuïteit.

3. Betere regie en keuze uit afdraaiprocessen

We kunnen nu op meerdere manieren het afdraaien activeren. Door een knop van de schakelkast of via de app op je telefoon. Het instellen van een vaste afdraaitijd kan ook. In de app kan je verschillende soorten processen instellen. Denk aan het proces ‘grondei preventie’ waardoor de strooiselschuiven en mestbanden 5 minuten per kwartier draaien, zodat de kippen daar niet gaan leggen in de ochtend. 4. Slipbeveiliging

De app informeert je over de start en stop of een eventuele storing in het proces. Bijvoorbeeld als de band slipt. Deze slipbeveiliging is gemonteerd op de niet aangedreven as van de transportband. Registreert deze sensor dat de band slipt dan stopt het proces én krijg je via de app bericht.

5. Loggen van afdraaitijden

In sommige gemeentes in Nederland is het een vereiste de draaitijden van de mestbanden te loggen. De app automatiseert deze administratie, wat weer tijdwinst oplevert voor andere belangrijke zaken.


Andere ontwikkelingen

Naast deze ontwikkelingen, hebben we recent de aansturing van de eierbanden geoptimaliseerd wat wel een uur tijdwinst heeft opgeleverd. Zie dit artikel. Ook hebben we onze eierrobot geoptimaliseerd. Lees daar meer over in dit artikel.


Meer info?

Meer weten? Nieuwsgierig of dit ook iets voor jouw bedrijf is? Zoek contact dan denken we graag met je mee in de mogelijkheden op jouw bedrijf.

99 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page