top of page
  • hallo5065

3 tips om deze winter beter te ventileren in de kippenstal

Brr, het is weer winter en dat betekent dat het extra lastig is om met de koudere temperaturen verse lucht aan te voeren in de stal. Helemaal met de open uitloopschuiven ontstaat er snel koude tocht in de stal. Met als gevolg dat de mest dichtslaat op de grond en je weer aangekoekte mest van de grond moet spitten. Herkenbaar? Wij geven je 3 tips om deze winter beter én makkelijker te ventileren!

  1. Kies voor overcapaciteit bij de keuze van een warmtewisselaar. Zo zorg je ervoor dat je een grotere range van de minimale ventilatie kunt ventileren zonder onderdruk.

  2. Gebruik een stalbeluchtingssysteem waarbij je zowel warme lucht in de stal brengt en hetzelfde aantal m3 ook weer afzuigt. Zo krijg je geen onderdruk en dus geen tocht.

  3. Kies bij de aanleg voor een verspreiding van 40% lucht tussen de kippen en 60% over de mestband. Een optimale verdeling om zowel de mest te drogen en de optimale ventilatie te krijgen bij de kippen. Zo heb je voldoende lucht om de mest op de stellingen te laten drogen en toch genoeg lucht rechtstreeks de stal in te blazen.

Wij merken zelf vooral dat het voordeel zit in de combinatie en de juiste instellingen van deze tips. “Door het stalbeluchtingssysteem blijft de mest rul waardoor we het via de mestbanden de loods in kunnen krijgen. We merkten dat zonder het stalbeluchtingssysteem de mest was aangekoekt door de kou en daardoor niet door de roosters heen viel”, vertelt Dick - bedrijfsleider Pluimveebedrijven. “Nu is de mest rul en hoef je het niet meer zelf weg te spitten. Veel voordeliger en je hoeft niet meer met shovels de stallen in en uit om het naar de mestloods te brengen! De kippen verdelen de rulle mest weer en zorgen voor een vlak geheel.”


“Veel minder gesmeer op het erf”

Dick legt uit hoe het systeem werkt: “Het stalbeluchtingssysteem werkt met een warmtewisselaar. De warmtewisselaar zuigt de warme lucht uit de stal en de lucht die wij in de stal willen, warmt op via de warmtewisselaar zodat de opgewarmde lucht in de stal komt.” In de software meten we hoeveel m3 lucht er van de warmtewisselaar komt en dit sturen we in een percentage door de beluchtingsbuizen in de stal. Zo trekt er ook gelijk een stroom warme lucht over de mestbanden, waardoor de mest op de banden droogt. Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat de minimale hoeveelheid ventilatie rechtstreeks tussen de kippen wordt gebracht. “De rulle mest is ook nog eens heel goed voor de gezondheid van de kippen. Het voorkomt bijvoorbeeld dat ze gaan krabben en wondjes aan de poten krijgen.”


Benieuwd of een stalbeluchtingssysteem ook wat voor jou is? We denken graag met je mee!



136 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page