top of page
  • Foto van schrijverSalomons Groep Admin

Nieuwe kippen én haantjes

Begin november zijn er weer nieuwe hennen bij ons in de stallen gekomen. Fijn om de jonge, nieuwe dieren in de stal te verwelkomen al heeft het deze keer een onprettige bijsmaak. Want, vanwege de nieuwe wetgeving in Duitsland waarbij een verbod op het doden van haantjes geldt, betalen we deze keer ook de kosten voor het afmesten van de haantjes. De nieuwe Duitse wetgeving verbiedt het namelijk om dieren “onnodig” te doden in het proces. Dit maakt dat de kosten voor het afmesten van de haantjes ook bij de legkippenboer komt te liggen.


Kostprijs hennen omhoog

Al eerder schreven we over deze ontwikkeling in de wetgeving van Duitsland. Voorheen werden de haantjes na uitkomen gedood met gas en verkocht aan dierenspeciaalzaken en dierentuinen. Nu moeten de dieren afgemest worden tot 15 weken. Een ontwikkeling die, als je ons en andere kippenboeren vraagt, niet bijdraagt aan duurzaamheid en dierenwelzijn. De dood van de dieren wordt alleen maar uitgesteld, de dieren vragen zorg, onderdak en voer. Met een gemiddelde kostprijs van 4 euro per haantje (en de lage opbrengst van haantjesvlees), betekent dit dat de hennen een stuk duurder worden. Om uit die kosten te komen moet elk ei 1 cent duurder worden.


Tekst gaat verder na foto's

^ Nieuwe hennen in de stal


Voerprijs omhoog

Daarnaast speelt de enorme voerprijsverhoging van 50% ten opzichte van begin 2021 een rol. Om uit deze kosten te komen moeten we ook 1 cent per geproduceerd ei meer vragen. Al met al hebben we dus minimaal 2 cent per ei extra nodig om de enorme toename aan kosten op te vangen.


Afname vraag vrije uitloop eieren

Helaas is de afzet van vrije uitloopeieren enorm gedaald. Dat heeft te maken met de ophokplicht-periode, waarbij consumenten uiteindelijk in de schappen niet goed het verschil zagen tussen scharreleieren en vrije uitloopeieren. Hierdoor zijn er meer scharreleieren verkocht, waardoor de eierprijzen enorm onder druk staan (en zijn de prijzen zelfs 2 cent lager ten opzichte van 2021!).


Zorgelijke ontwikkeling

Al met al een zorgelijke ontwikkelingen. Zeker met de aantallen eieren die we op de Salomons Pluimveebedrijven produceren. Een ontwikkeling die ons doet nadenken of we met deze prijzen nog wel nieuwe kippen moeten bestellen voor de volgende stallen die leegkomen. En een ontwikkeling die ons als legpluimveehouders allemaal raakt. Het blijft erg belangrijk standvastig te blijven en te allen tijde je eieren voor een eerlijke prijs van de hand te doen. Daar heb je zelf, en je mede pluimveehouders, wat aan.


Meer lezen

Hier lees je meer achtergrondinformatie terug over deze Duitse wetgeving en ontwikkeling. Wil je reageren of eens doorpraten? Zoek contact!

bottom of page